Proiectul de lege a fost depus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) și a fost adoptat joi și de camera inferioară a Parlamentului.
În Senat, camera superioară a Parlamentului polonez, au fost 55 de voturi pentru, 23 împotrivă și două abțineri. Formațiunea de guvernământ deține majoritatea parlamentară.
Pentru a deveni lege, documentul trebuie să fie promulgat de către președintele Andrzej Duda, care are la dispoziție 21 de zile. Duda a anunțat că se va întâlni, luni, cu președintele Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf.
Vineri, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în fața Parlamentului și în fața sediului Curții Supreme din Varșovia, precum și în alte orașe din țară. Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în fața locuinței de vacanță a președintelui Duda din Jurata, localitate aflată pe coasta baltică, cerându-i acestuia să nu semneze proiectul de lege.
Potrivit formațiunilor politice din opoziție, proiectul încalcă separarea puterilor în stat și îi oferă partidului de guvernământ o influență asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curții Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.
Proiectul de lege prevede demiterea actualilor judecători de la Curtea Supremă, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției și aprobați de către președinte. Documentul îi oferă președintelui puterea de a emite reglementări pentru activitatea instanței. De asemenea, proiectul introduce o comisie disciplinară care, la inițiativa ministrului Justiției, ar analiza eventualele încălcări ale legislației sau ale eticii.
Departamentul de Stat american le-a cerut ambelor părți să „se asigure că orice reformă judiciară nu încalcă prevederile Constituției Poloniei sau obligațiile legale internaționale și că respectă principiile independenței judiciare și separării puterilor”, pledând pentru dialog.
În replică, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că legislația este o chestiune internă, iar guvernul nu va ceda în fața presiunii din străinătate.
Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale și de oameni noi, întrucât „funcționează încă alături de liniile comuniste și se bazează pe oameni din acel sistem politic”.
În același context, președintele polonez Andrzej Duda nu a acceptat deocamdată invitația la discuții formulată de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, un fost premier polonez. Tusk a subliniat că acțiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor și standardelor europene.